Hőszigetelés

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

Miért fontos az épületeink megfelelő hőszigetelése?

Mert a legolcsóbb és legtisztább energia az, amit nem használunk el. Egyéni emberi léptékkel, a saját hatáskörünkben az épületeink hőszigetelésével tudjuk a legnagyobb mértékben csökkenteni az energiafogyasztásunkat. A világon az összes elhasznált energia mintegy 40%-ka az épületek által elhasznált energia, ami összességében meghaladja az ipar által, vagy akár a közlekedés során elhasznált energia mennyiségét. Tehát ez a legnagyobb szelet, itt tudjuk a legnagyobb hatást elérni. Továbbmenve, Magyarországon az épületek energiaigényének 45%-ka a fűtési energia, de a klimatizálás további 9%-kal emeli azt az energia mennyiséget, amire az épületeink hőszigetelésével hatással lehetünk.

Miért fontos a homlokzati hőszigetelés?

Mert homlokzati hőszigetelés nélkül a fűtési energia mintegy 40%-a a falazaton keresztül elveszik. Ez persze ennél több is lehet a falazat anyagának és vastagságának függvényében. Az így keletkezett energiaveszteség a pénztárcánkra nézve is igen jelentős, mivel a fűtési költségünk nagyon magas, de azon felül további problémákat jelent otthonunkban. A homlokzati hőszigetelés nélküli házaknál a belső falfelületen a hőhidaknál (nyílászárók, födém, stb…) penészesedés keletkezhet, a falak hidegsége miatt a komfort érzet nagyban csökken.

Miért fogyasztana kétszer annyi energiát, ha fogyaszthat fele annyit is vagy akár még kevesebbet? Márpedig jól megválasztott hőszigetelési technológiákkal és anyagokkal drámaian csökkenthető az elhasznált energia mennyisége, amivel hosszútávon rengeteg pénzt spórolhat és hozzájárul környezetünk védelméhez is.

Na jó, de mégis mennyi az annyi? Az épületek energetikai korszerűsítésének egyik eleme a megfelelő hőszigetelés, amit a fűtési rendszer korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével lesz teljes. A számítások azt mutatják, hogy egy tipikus „Kádár kocka” felújításánál, Thermomaster® EPS homlokzati hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése mellett akár 3-450 ezer forint közötti megtakarítást is elérhető évente! Ha figyelembe vesszük, hogy a Thermomaster® hőszigetelő rendszerek 50 éves élettartamra tervezettek, akkor a teljes élettartamra vetítve megtakarításként már tízmilliós nagyságrendű összeg keletkezik.

Ma már érthető módon nagyon elterjedtek a családi házaknál is a klímaberendezések. Talán nem igényel túlzott magyarázatot az, hogy ha az épület a hőszigetelésnek köszönhetően nem hevül túl a nyári melegben, akkor jóval kevesebb ideig kell a klímát működtetni, ami így gyorsabban és kevesebb energia felhasználásával lesz képes a komfortos hőmérséklet biztosítására

Ma már az ingatlanok piaci értékének és piacképességének egyaránt fontos tényezője az épület energiahatékonysága és a jövőben ez fokozottan így lesz! Az épületek felújításával nyerhető arányosan legnagyobb árnövekményt homlokzati hőszigeteléssel érheti el. Régi értékéhez képest többet fog érni a háza, mint amennyibe a homlokzati hőszigetelés került. Ha így nézzük, akkor ingyen volt a hőszigetelés. Hát nem gyönyörű?

De a pénz nem minden. A Thermomaster® homlokzati hőszigetelő rendszer a ház esztétikai értékére is jelentősen hat. Ami szebb, az jobb, ami szebb, az értékesebb, eladhatóbb!

Milyen a jó homlokzati hőszigetelés?

FONTOS! Nem minden hőszigetelő rendszer, ami annak látszik! Egy rossz anyagválasztási döntéssel, a felsorolt hasznoktól eleshet és akkor csak a fejfájás és utólagos bánkódás marad. Az építési anyagok műszaki tartalma eltérő, minőségben hatalmas szórás van, mint ahogyan ez bármilyen más iparág termékeinél is így van. Azt javasoljuk, hogy reménykedés helyett válassza a bizonyított biztonságot! A vásárlás pillanatában nem ez lesz a legeslegolcsóbb megoldás, de hosszútávon garantáltan ez lesz a legjobb megoldás. A Thermomaster® homlokzati hőszigetelő rendszerek az ÉMI által bevizsgáltak, NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés) száma: A224/2015, valamint rendelkeznek európai szintű (!) bevizsgálással is, ETA száma ETA-15/0308 forgalmazója a Masterplast Hungária Kft, amely 10 év gyártói garanciát vállal ezen termékeire. Nézzen utána, ez minőségi anyag.

Ha végül nem minket választ, kérjük akkor is fogadja meg tanácsunkat. Csak olyan gyártó termékét válassza, amely hasonló bevizsgálásokkal rendelkezik. Az összetákolt silány „rendszereket” pedig messziről kerülje.